Cantem...‎ > ‎

Consells per cantar de Toni Giménez

Toni Giménez (http://www.tonigimenez.cat) és pedagog i cantant, ha fet un munt de cançoners i defineix entre els seus objectius "Ajudar a créixer la mainada de forma positiva perquè esdevinguin persones nobles i honrades. Desvetllar el plaer dels infants per la vida i per tot el que de noble i bo ens ofereix i encomanar-los el desig de donar el millor com a persones, envers els altres.... "

Aquests consells estan pensats per animadors musicals, i ja sé que no som nens però hi ha coses que sempre va be recordar...


1. Tenir molt clars els crèdits de cada cançó que cantem.

2. Llegir bé el text de cada cançó, interioritzar-la (sobretot quan són cançons de contingut), treballar les paraules difícils si es tracta de treballar-les amb infants. Triar cançons adequades als interessos dels infants, valorar les seves aptituds davant d'aquella cançó, vèncer les dificultats.

3. Cantar primer nosaltres la cançó i que el grup l'escolti diverses vegades, fer comentaris, treballar-la i anar-la aprenent per trossos o blocs si és una cançó de melodia difícil.

4. La cançó-animació s'ha de prendre molt seriosament; cantar i animar no vol dir esverar o estripar. No s'ha de malmetre cap text ni cap melodia, les cançons siguin quines siguin, mereixen tant respecte com una obra d'autor clàssic. Fem que tothom estimi les cançons i estimaran la música i això els ajudarà a viure amb més inquietuds i més positivament.

5. L'afinació és molt important. Agafem el to correcte sempre, donem-lo d'entrada i entrem tots a la una, al mateix moment sense que ningú no s'avanci ni es retardi, corregiu els errors fins que quedi perfecte. Eduqueu l'oïda en aquest sentit, cenyiu-vos a un to i no us en mogueu.

6. Si toqueu la guitarra, busqueu bons acompanyaments, ompliu-vos d'acords bonics. La guitarra és el millor instrument per acompanyar-se cantant. Acureu el vostre instrument: és un instrument de música i això com a tal ja és sagrat. Apreneu a gratar bé, a fer arpegiats, a tocar amb bellesa, que els acords sonin nets, que no vibrin les cordes, que els canvis d'acords siguin correctes i al moment just. Si toqueu bé, les cançons tindran un coixí melòdic preciós i facilitareu l'aprenentatge a qui us escolta, però feu-ho bé, la guitarra no té perquè tenir aquesta imatge d'instrument mal tocat, acompanyeu-vos com cal i el món de la música us ho agrairà.

7. Vocalitzeu bé, que s'entengui el que canteu. pronuncieu bé cada paraula; cantar ajuda a l'idioma.

8. Interioritzeu i tingueu sempre present que tot cantant esteu educant, que podeu dir i fer molt de positiu amb les cançons no només treballem aspectes musicals sinó també culturals, idiomàtics i de contingut. Una cançó corre com el vent i s'escampa d'allò més, com més bé ho puguem fer més net serà el vent. Les cançons són excel·lents per desvetllar i per ajudar a créixer, per compartir i per sentir-se bé, per trencar fronteres i per sentir-se solidari. El món és ple de cultures i de gent molt diferent, però també és ple de cançons i les cançons ajuden a entendre millor altres cultures, postures i països. Eduqueu el millor possible, les cançons us hi ajudaran molt.

9. Tingueu un repertori escollit, variat i adequat a l'auditori que teniu entre mans.

10. Cada cançó té una finalitat, no n'hi doneu una altra (no convertir cançons en danses, no inventar un joc per a la cançó si aquest no li escau i, si ho voleu fer perquè la cançó us agrada o us interessa molt, proposeu-jo al seu autor/a o adaptador, així sempre podreu que més tranquils i serà un forma de respecte i de créixer plegats).

11. i si algun dia us dediqueu d'una manera professional o amateur a cantar per als infants, feu sanament, amb el vostre material i, si utilitzeu cançons que són d'altres autors/ores, demaneu els permisos per fer-ho o, si més no, citeu-ne la procedència. Sigueu molt disciplinats en això per no ferir ningú, sapigueu-ne els crèdits correctes i expliqueu-ho als infants. No rebenteu preus a l'hora de cobrar, feu-vos dignes missatgers de música i cançó, no esvereu el personal i feu-ho amb entusiasme i amor: esteu educant i cada cosa que digueu, canteu o feu quedarà escrit en el record dels nens i nenes i això és molt seriós. Tothom es veu capaç de cantar per als infants perquè sap unes quantes cançons i coneix quatre acords per a guitarra, aneu en compte, sigueu conscients de les vostres limitacions, estudieu i milloreu constantment, no convertíssim pas la cançó-animació en una simple eina d'entreteniment sense qualitat, mediteu ben bé el que feu i no us deixeu endur per modes ni corrents comercials, a la mainada li cal el millor.

12. Tant qui ensenya, com qui escolta, com qui rep s'ho ha de passar molt bé cantant, això és vital. Aprendre a cantar i cantar cançons no ha de ser pesat ni feixuc, ha de ser un joc, un entreteniment ben mesurat.

13. Els infants han de tenir sempre les lletres de les cançons quan les ensenyem i així anar fent el nostre, el seu propi cançoner.

14. L'esquema general per ensenyar una cançó seria: cantar la cançó diverses vegades tot sol el qui la dirigeix, cantar per trossos i anar repetint, amb la mainada, cada tros, ben correctament, sense cap falla, anar unint trossos i anar recantant la cançó. Si una nota no queda el suficientment clara, insistir-hi fins que sigui exacte. Els acabaments i les entrades han de ser precisos.

15. Creure el que estem cantant. Tant si cantem drets com asseguts prendre bona postura, el cos motivat, l'esquena dreta, no creuar les cames, somriure una mica sempre ens anirà bé ja que relaxa i dóna més capacitat de ressonància i, sobretot... cantar amb molt de sentiment."Consells per cantar i animar cançons"

Toni Giménez. -- Totes les cançons de Toni Giménez. -- Edicions Raíma, 1992. -- pag. 12